onsdag 21. april 2010

Refleksjon rundt bruk av sosiale medier

Hvilke muligheter, begrensninger og utfordringer gir de sosiale mediene oss?

I undervisningssammenheng er mulighetene mange. Både for læreren og for å få elevene mer aktive. På YouTube finner man eksempler på det meste, og det er en god måte å nå alle elevene på når en underviser. Det blir straks litt mer interessant å få se ting i virkeligheten og et fint avbrekk i en forelesning.

Eksempel: Elvis: http://www.youtube.com/watch?v=tpzV_0l5ILI
(Det er da bedre å se han i "action" enn å bare høre om hvordan han var??)

Blogg og Wikispaces er også fine verktøy for å få elevene aktive i sin egen læring.

Dersom man som lærer er så heldig å ha en prosjektor i sitt klasserom, er mulighetene til variasjon mange.

Begrensningene kan være når elevene skal lage produkter selv som skal publiseres på nett eller i "offentligheten". Her er det viktig å være klar over at en kan ikke bruke bilder og musikk som en selv vil, men bruke det som er lov.

Den største utfordringen i skolesammenheng er å få elever og foresatte til å bruke fronter mer aktivt. Elevene bruker i hovedsak fronter til innleveringer. Noen er flink til å gå inn der for å se etter beskjeder. Meldingsfunksjonen blir også brukt aktivt av noen. Men de aller fleste bruker fronter når de får beskjed om å gjøre det, ikke på eget initiativ. Foresatte er sjelden inne og det virker som mange ikke har lyst til å bruke tid på å bli kjent med hvordan dette fungerer.

Nettvett blir tatt opp med elevene med jevne mellomrom og det tas også opp på foreldremøte hvert skoleår. Mange elever er flinke til å begrense de opplysninger de gir ut om seg selv, men noen er ganske ukritiske - spesielt på nettby der alt ligger åpent for alle.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Gode refleksjoner om muligheter og utfordringer knyttet til IKT-bruk.

    SvarSlett